Dlouho jsem přemýšlela, jakým článkem zahájit psaní na blogu. Nakonec jsem se rozhodla, že vám stručně představím, jakými situacemi prochází podle mého pozorování hodně lidí se skoliózou a jaké to bylo u mě za posledních 21 let. 

Jaká je ta moje křivka? 

Existuje více příčin skolióz a více typů. Nejčastější je idiopatická esovitá skolióza a to je i můj případ. Idiopatická znamená bez známých příčin a udává se, že těchto případů je asi 80%. Zajímavé je také to, že naprostá většina křivek je esovitá s vychýlením doprava v hrudní oblasti a doleva v bederní. Méně je křivek esovitých vychýlených obráceně a méně je i křivek ve tvaru písmene “C”.

Dále mojí skoliózu vystihují slova pozdě zachycená, neúspěšná konzervativní léčba, hraniční pro operaci, ale neoperovaná a velmi nešťastně od lékařů komunikovaná. 

Úvod se fakt nepovedl

Často se stane, že dítěti, které do té doby nemělo žádné zdravotní problémy kromě estetiky se zhroutí celý svět. Není to jen tím, že jsou děti citlivé. Bohužel někdy je dost necitlivá forma sdělení a celková komunikace od lékaře. Tu by často nerozdýchal ani otrlý dospělý. 

Já si lékařů moc vážím a rozhodně nemám v úmyslu se do nikoho navážet. Představte si ale na příkladu gynekologa situaci, kdy zjistí, že je žena těhotná a zareagoval by ihned výčtem toho, co nejhoršího může ženu potkat. Něco jako, gratuluju, ale musím Vás upozornit, že u porodu můžete umřít a vaše dítě může mít vážné vady.

Zní Vám to absurdně? Proč by to říkal, když zatím nemá indikaci problému. Proč by strašil a stresoval ženu dopředu kvůli něčemu, co je málo pravděpodobné? A tak jsem to vnímala skoro na každé ortopedii. 

K zamyšlení…

Podařilo se vám získat statistiky toho, kolik skoliotiků skončí na vozíku, má závažné problémy se srdcem nebo jim prokazatelně skolióza zkrátila život nebo zabránila v početí, donošení a porození dětí? Myslíte si, že je větší skupina lidí, kterým se to přihodilo nebo skupina lidí, kteří jsou z toho v depresích a zbytečně zralí na psychiatra? Co konkrétně ve vašem případě ospravedlňuje takové silné tvrzení? Ptejte se! A ne jen jednoho lékaře a odborníka. 

Jak jsem se k tomu postavila 

Po psychické stránce jsem se s tím časem celkem dobře vypořádala. Postupně jsem si došla k názoru, že nemá cenu zabývat se v životě věcmi, které nelze změnit. A doktor mi řekl, že se to změnit nedá. Takže na mě bylo změnit svůj přístup k situaci. Což bylo i moje životní heslo. V rámci možností jsem se naučila mít ráda své tělo takové jaké je, i když občas mě samozřejmě pohled do zrcadla z profilu na kulatá záda nebo zepředu na propadlý hrudník zamrzel. 

Dá se ale říct, že i když v pubertě to vypadalo na konec světa, totální frustraci a neštěstí, tak v dospělosti jsem se s tím v pohodě smířila a přijala tento stav jako věc, která ke mě prostě patří. Každý máme něco, že jo. A každý máme i své kvality, kterých je dobré být si vědom. 

Nejsi v tom sama

Zjistila jsem, že opačné pohlaví si z toho zas tak moc nedělá a nikdy jsem se tak necítila neatraktivní. Řekněme si to narovinu, slečen s nepěkným držení těla a to i bez skoliózy je velmi mnoho. Takže jsem se tenkrát rozhodla z toho dál nedělat drama a přišla fáze ignorace. Přišlo mi to tak normální a vlastně jsem nevěděla co jiného bych mohla udělat. 

Co se psychiky týká, určitě stojí za zmínku lázně. Sice neměly žádný efekt fyzicky v období, kdy by to člověk čekal, ale už v nízkém věku mi tam došlo, že můžu být šťastná a trápím se v podstatě maličkostí, protože jsou lidé, se kterými se osud nemazlil mnohem víc. 

Postupně jsem si ale začala všímat, že můj přístup není pro každého samozřejmý. Je mnoho dospělých žen a mužů, které to trápí hrozně moc a příjdou si úplně bezmocní, zoufalí a nešťastní, což je velká škoda. 

Tělo mi začíná stávkovat

Píše se další etapa. V té době mě vůbec nenapadlo, že bych měla v životě něco měnit, např. zařídit si individuální studijní plán apod. Bylo mi řečeno, že sezení sice není ideální, ale nevhodná profese je pro mě taková, kde se celý den stojí a nebo zvedají těžké věci. Vzhledem k tomu, že učení mi šlo vždy samo, rozhodla jsem se jít na vysokou školu a neomezovat se. Roky prosezené na přednáškách, u seminárek a nad učením si začínaly vybírat daň.

Sportovala jsem, jinak bych se úplně rozpadla, ale neznala jsem principy zdravého pohybu a návštěva fyzioterapie mi nikdy nepřinesla žádnou přínosnou informaci nebo pomoc. 

A tak mě začal trápit vlezlý fyzický diskomfort. Netrpěla jsem na tak šílené bolesti o kterých občas slyším od ostatních, tj. že se nemohou bolestí ani vyspat a že jim je až do breku. To jsem znala jenom z korzetu. Ale při běžných činnostech se objevila taková ta vlezlá permanentní bolest, díky které se nedá nosit batoh, dlouho sedět, dlouho chodit, dlouho stát a nebo kdy se prostě necítíte vůbec dobře ve svém těle.

Něco jako když jsem měla rovnátka a po každém utažení mě bolely otravně všechny zuby naráz. Nebylo to nic šíleně akutního na brufen, ale nepříjemný to bylo dost. Tak asi tak to bylo dost často se zádama. 

Hledání jehly v kupce sena

Občas jsem zašla na ortopedii a na fyzioterapii, ale žádné novinky jsem neobjevila a nic mi nepomáhalo. Spíš se mi začala vracet panika a obavy co se mnou bude dál. Diagnózu jsem znala přes 10 let. Jednoho dne jsem si ale došla na masáž ke známému mojí spolubydlící. Ten se naprosto zhrozil, když viděl moje záda. Popravdě, přesně proto jsem radši na masáže nechodila, protože ty super údivný komentáře, co to se mnou je a že takovou skoliózu ještě neviděli mi nedělaly dobře.

Nicméně známý byl v šoku a tížilo ho mě takhle nechat a tak mi doporučil svoji známou, která se věnuje cvičení pro skoliózu a má prý super výsledky. Měla jsem celkem setrvačnost než někam dojdu a moc jsem tomu nevěřila. Když moje kamarádka z kolejí, která se skoliózou trápila v té době hrozně moc vyslovila její jméno taky a cvičení si pochvalovala, tak už jsem neváhala. 

A tak jsem se náhodou a přes známé dostala k tomu, co jsem celou dobu hledala! Někdo konečně uměl analyzovat, které svaly nefungují a proč a co to dělá s páteří a co mám dělat já. Nejen, že jsem se začala cítit se ve svém těle tak dobře, že jsem o skolióze ani nevěděla, ale taky moje záda mnohem líp vypadala. Pod vedením mé první učitelky Renaty jsem si udělala trenérský kurz Spirální stabilizace (v té době SM systém) a děkuji té “náhodě”, že jsem měla to štěstí začít praktikovat jógu u ní.

Když jsem ale po třech letech začala zkoumat svět jógy víc do hloubky a toužila jsem poznat víc souvislostí a další učitele, tak jsem zjistila, že naprosto nikdo nezohledňuje skoliózu. V ten moment mi došlo, jak moc je taková činnost potřebná. Rozhodla jsem se, že až přijde čas, chci se tak smysluplné práci věnovat také, šířit osvětu a pomáhat lidem se skoliózou uchopit jógu správně. 

Sám sobě terapeutem

V dalších letech jsem hodně studovala, hledala odpovědi na otázky a zkoušela a zkoumala různé praxe. Ponořila jsem se do praxí klasické hatha jógy, objevovala jsem oblasti jako je jógová terapie, fasciální jóga a některé prvky jsem si zamilovala. Taky Iyengar jóga mi zůstala jako stálice pro vlastní praxi. Rozšířila jsem si vzdělání ve Spirální stabilizaci přímo u pana doktora Smíška a jeho týmu.

Zorientovala jsem se v rozdílech mezi lektory, přístupy a vyprofilovalo se mi, jak bude vypadat moje nejefektivnější a nejmilejší praxe, kterou chci předávat, aby se i další lidé mohli stát sami sobě terapeutem. 

V kostce to byla cesta od velkého stresu, bezmoci, zoufalství, bolesti a nespokojenosti k zodpovědnosti za svoje zdraví, klidu a nadhledu. V reálu jsem během mnoha let hledání řešení mých potíží nic nenacházela. Nacházela jsem se akorát v totální džungli protichůdných názorů od odborníků. A ani jsem netušila, jak si vybrat odborníka, který je kvalitní.

Strávila jsem tím neskutečně hodně času a ještě víc peněz a říkám si, proč by to musela být pro každého taková detektivka? A tak jsem se rozhodla svoje poznatky sdílet a když moje malé děti dovolí, občas tu přibude článek, podcast nebo video na vaše nejčastější otázky. Klidně mi napište, co by vám nejvíc vyhovovalo.

Pokud vás zajímá více informací nebo by vám pomohlo sdílení zkušeností s lidmi se stejným problémem, přijměte pozvání do soukromé, uzavřené skupiny na Facebooku s názvem SkoliYoga – jóga a pohyb zdravě při skolióze zde: https://www.facebook.com/groups/skoliyoga

Mějte se krásně! 

S láskou Petra